top of page
Search

Margaret Ann Bulkley: Η επιτυχημένη χειρούργος με το αντρικό προσωπείο του Dr James Barry


H Margaret Ann Bulkley γνωστή ως Dr James Barry περίπου στο τέλος της δεκαετίας του 1840

H Margaret Ann Bulkley γεννήθηκε στη κομητεία του Cork το 1789. Υπάρχουν διάφορες πηγές για τη γέννησή της με διαφορετικές χρονολογίες, οι οποίες φαίνεται να προέκυψαν όταν ως James Barry, η Bulkley προσπαθούσε να ενισχύσει την ταυτότητά της ως άντρας [1]. Η Βulkley η αλλιώς ο Dr James Barry κατάφερε να κρατήσει την ταυτότητά της κρυφή και να εργάζεται ως άντρας για περισσότερο από μισό αιώνα. Το Δεκέμβριο του 1809 εγγράφηκε ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και υιοθέτησε την αντρική περσόνα λίγο καιρό πριν επιβιβαστεί σε πλοίο στον Τάμεση με προορισμό το Εδιμβούργο, καθώς εκείνη την εποχή οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εγγραφούν ως φοιτήτριες σε καμία Ιατρική Σχολή στη Βρετανία. Η στάση αυτή απέναντι στις γυναίκες θα αλλάξει αργότερα τη χρονιά που απεβίωσε η Bulkley, το 1865, με την Elizabeth Garrett να γίνεται η πρώτη γυναίκα που πιστοποιήθηκε ως γιατρός στη Βρετανία[2].


Πώς υιοθέτησε την ταυτότητα James Barry

H Bulkley ήταν ανιψιά του γνωστού νεοκλασικού ζωγράφου James Barry από την

Aυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου James Barry, 1803

πλευρά της μητέρας της. Μετά το θάνατό του, η περιουσία του πέρασε στην οικογένεια της Bulkley. O James Barry διέθετε επιφανείς φίλους με μεγάλη επιρροή και σύγχρονες, φεμινιστικές απόψεις, οι οποίοι ανέλαβαν και καθοδήγησαν την νεαρή Bulkley στις ιατρικές της σπουδές. Ο κύκλος αυτός απαρτιζόταν μεταξύ άλλων, από τον Dr Edward Fryer, τον Daniel Reardon και τον Στρατηγό Francisco Miranda, οι οποίοι γνώριζαν για την αληθινή ταυτότητα της [2], [3]. Έτσι λοιπόν, η Βulkley άφησε πίσω το Λονδίνο και την πραγματική της ταυτότητα, και έφτασε στο Εδιμβούργο ως "James Barry", ανιψιό του ζωγράφου James Barry.

Αν και η Bulkley προσπάθησε

Eπιστολή στον Reardon από τον James Barry και σημειωμένο το όνομα της Bulkley από τον Reardon

προσεκτικά και μεθοδικά να αποκρύψει τη σύνδεση της αληθινής της ταυτότητας με την περσόνα James Barry, υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία που οδηγούν στην ταυτοπροσωπία των δύο ατόμων, όπως η επιστολή της στον Daniel Reardon με όνομα αποστολέα "James Barry". Η επιστολή αυτή φέρει την ονομασία "Μiss Bulkley" γραμμένη από τον Reardon.








Σπουδές και δράση

H δίψα της για γνώση και η σχολαστικότητά της ήταν τέτοιες, που ενώ στους φοιτητές επιτρεπόταν ορισμένος αριθμός μαθημάτων κατ'επιλογήν, εκτός από τα μαθήματα τα υποχρεωτικά, παρακολούθησε Mαιευτική, Aνατομία Γεννητικών Οργάνων και μαθήματα Χειρουργικής, Στρατιωτική Χειρουργική, Ιατρική Νομολογία, Ελληνικά ΙΙ, Φιλοσοφία της Φύσης και Ηθική [2].

Έχοντας αποφοιτήσει, η Bulkley πλέον γνωστή ως "Dr James Barry MD", το 1812 εγγράφηκε στο United Hospitals (συλλογική ονομασία των Ιατρικών Σχολών του Λονδίνου) [2], [4]. Στη συνέχεια, στρατολογήθηκε και υπηρέτησε με διάκριση σε 11 διαφοερικά μέρη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Kατά την δεκαετή της θητεία στο Cape Town ως "Αποικιακός Ιατρικός Επιθεωρητής" συνέβαλε στην ανάπτυξη της υγιεινής, στις συνθήκες διαβίωσης των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων αλλά και πραγματοποίησε με επιτυχία καισαρικές τομές [5].

Τον Ιούλιο το 1865 όντας σε σύνταξη πλέον, απεβίωσε και τότε αποκαλύφθηκε η αληθινή της ταυτότητα από την υπηρέτρια Sophia Bishop, όταν ετοίμαζε το σώμα της Bulkley για κήδευση [2]. H αποκάλυψη αυτή έκανε την Bulkley γνωστή στην ιστορία ως την πρώτη γυναίκα απόφοιτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που αναγκάστηκε να κρύψει το γυναικείο φύλο της και την ταυτότητά της για να ακολουθήσει τις ιατρικές σπουδές και την καριέρα στο στρατό.

Γνωρίζοντας τις διαφορετικές απόψεις για το αν η Bulkley υποδυόταν την αντρική περσόνα James Barry για να ακολουθήσει τις σπουδές και το επάγγελμα του χειρούργου, κάτι που απαγορευόταν στις γυναίκες της εποχής, αλλά και για το αν αναγνωριζόταν ως διεμφυλικός άντρας, οπότε και θα πρέπει να αναφέρεται κανείς στο άτομο αυτό ως James Barry, γίνεται χρήση του γυναικείου ονόματος και αναφοράς ως γυναίκα στο συγκεκριμένο άρθρο. Ο λόγος της χρήσης αυτής είναι καθαρά για ιστορικούς λόγους βασισμένη στις ιστορικές πηγές και όχι σε ερμηνεία και προσωπικές πεποιθήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη την σεξιστική αντιμετώπιση των γυναικών, η Bulkley δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά παρά να υποδυθεί την αντρική αυτή περσόνα. Δεδομένου της δύσκολης οικονομικής της κατάστασης, η κληρονομιά από τον θείο της αλλά και η καθοδήγηση ιδιαίτερα από τον Στρατηγό Francisco Miranda, στάθηκαν σε μεγάλο βαθμό καταλύτες στην πορεία της στον χώρο της Ιατρικής. Δεν υπάρχουν ιστορικές πηγές που να ενισχύουν την άποψη ότι η Bulkley αναγνώριζε τον εαυτό της ως διεμφυλικό άντρα, καθώς αν υπήρχαν θα αναφερόταν στο συγκεκριμένο άρθρο ως άντρας και θα αναγνωριζόταν η ταυτότητα αυτή για να αποκατασταθεί το όνομα και το φύλο.




Βιβλιογραφία

  1. Pressly WL. Portrait of a Cork family: the two James Barrys. Journal of the Cork Historical and Archaeological Society. 1985; 90:137–49.

  2. du Preez H.M. Dr James Barry (1789-1865): the Edinburgh years. Journal of the Royal College of Physicians of Edinburgh. 2012; 42:258–65

  3. <https://irishamerica.com/2018/11/wild-irish-women-dr-james-barry/> [Accessed 23 April 2021]

  4. <https://en.wikipedia.org/wiki/United_Hospitals> [Accessed 23 April 2023]

  5. du Preez, M.; Dronfield J. Dr James Barry: A Woman Ahead of Her Time, London: Oneworld Publications; 2016. p. 215-216.


Φωτογραφικό Υλικό:




















70 views0 comments
bottom of page